Frågor & svar
-
Magsäcksoperation

Magsäcksoperation - Hur fort går man ner i vikt efter en Gastric Bypass / Sleeve?

Under de första 6-12 månaderna går du ner kraftigt i vikt - du märker resultat redan den första månaden efter en gastric bypass eller gastric sleeve

Fler frågor & svar om

Magsäcksoperation

När kan jag börja träna igen efter Gastric sleeve?

Du förväntas vara uppe och promenera runt din säng samma dag som din gastric sleeve-operation har genomförts. Du förväntas även motionera i form av kortare promenader så snart du kommit hem. Mer ansträngande träningspass får du känna dig för, men efter 4 veckor kommer du kunna gå mer raska promenader för att sedan successivt bygga på detta och inom 2-3 månader är du igång med lättare träningspass. 4-6 månader efter operationen kommer du att kunna träna. Med träning avser vi inte ett maraton eller en elitsatsning, utan när vi pratar om träning avser vi vardaglig motion för en genomsnittsperson.

Hur lång tid tar Gastric Sleeve-operationen?

40-60 minuter tar själva ingreppet. 

Hur mycket kostar en Gastric Sleeve-operation?

En gastric sleeve kostar från 79.900 kronor och då ingår: 

 • Utredning inför operation.
 • Operationen och de vårddygn som krävs i anslutning till operationen.
 • Ett 2 årigt uppföljningsprogram.
När kan jag börja träna igen efter Gastric Bypass?

Återhämtning och Fysisk Aktivitet Efter Magsäcksoperation

Efter din operation förväntas du vara aktiv redan samma dag. Promenader runt sängen uppmuntras för att främja återhämtningen. När du väl är hemma rekommenderas korta promenader och gradvis ökad aktivitet. Efter 4 veckor kan du utforska mer intensiv motion, men lyssna på din kropp och undvik överansträngning. Efter 4-6 månader kan du återuppta enklare träningspass, vilket innebär vardaglig motion som är anpassad till din nivå.

Hur lång tid tar en Gatric Bypass-operation?

30-50 minuter tar själva ingreppet.

Hur fort går man ner i vikt efter en Gastric Bypass?

Under de första 6 månaderna går du ner kraftigt i vikt - du märker resultat redan den första månaden efter operation.

Vad är skillnaden mellan Gastric Bypass och Gastric Sleeve?

Vid en gastric sleeve tar man bort ca. 70% av den gamla magsäcken, det sker inte någon omkoppling av magsäcken.

Den senaste forskningen* visar att gastric bypass ger en kraftigare och i en del fall mer bestående viktminskning än vad en gastric sleeve gör.

Enligt studien* som jämför gastric bypass och gastric sleeve, kan man se att de som gjort en gastric bypass, i större utsträckning, är mer nöjda 3-10 år efter att operationen genomförts, jämfört med de som gjort en gastric sleeve-operation.

Konklusionen är att gastric sleeve kan uppfattas som ett enklare ingrepp än vad en gastric bypass är. Detta kan till viss del stämma, men det visar snarare att det krävs en skickligare kirurg för att göra en gastric bypass. Detta har gjort att fler kirurger har av den anledningen valt att föreslå patienten att göra en sleeve.

*Gastric Bypass Versus Sleeve Gastrectomy: Comparison of Patient Outcomes, Satisfaction, and Quality of Life in a Single-Center Experience: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36106945/

Hur länge bör jag vänta med att bli gravid?

Graviditet Efter Magsäcksoperation

Det är klokt att undvika graviditet det första året efter operationen, då viktnedgången kan påverka fostrets tillväxt. Om en graviditet inträffar trots detta, är det viktigt att kontakta specialistmödravården för rådgivning och vård.

Kan jag dricka alkohol?

Som överviktsopererad påverkas du lättare av alkohol och effekten sitter i längre. Det gäller framförallt vid en gastric bypass eftersom alkoholen kommer direkt ner i tarmen och snabbt tas upp i blodet.

Man kan känna sig berusad även av mycket små mängder alkohol – ta det därför väldigt försiktigt om du väljer att dricka. Alkohol innehåller också mycket kalorier varför stor konsumtion kan leda till mindre viktnedgång.

Kommer jag att få en massa överskottshud efter min viktnedgång?

Ungefär en tredjedel av alla som genomgår de här ingreppen opererar efter ungefär två år bort överskottshud. Det rör framförallt magen och sker om överskottshuden orsakar hygieniska problem, rörelseproblem, skav, eksem eller sår.

Finns det avbetalning?

Du kan lägga upp din betalning på avbetalning. Detta gör du via vår samarbetspartner Medical Finance.

Komplikationer

Övervikt liksom stigande ålder, rökning och annan sjuklighet är riskfaktorer för komplikationer efter kirurgi. Generellt uppstår någon komplikation i 8-9% av fallen och allvarliga komplikationer, som i vissa fall kräver omoperation, i ca 3-5% av fallen.

Den största oron, som finns vid alla operationer, är att patienten inte ska överleva. I Sverige är risken 0,25 procent, vilket jämfört med omvärlden anses vara en mycket bra siffra.

Låg komplikationsfrekvens innebär hög patientsäkerhet. Att komma till ett läkarteam med dokumenterad erfarenhet ger ökad trygghet för dig som patient. Våra samarbetspartners tillhör dem som har lägst komplikationsförekomst för överviktskirurgi i landet.

 • Läckage i anastomoserna (hopkopplingar) mellan magsäck och tarmar (< 1%)
 • Sår i anslutning till kopplingen mellan magsäck och tunntarm (upp till 5%)
 • Blödning som kan kräva omoperation (ca 1%)
 • Tarmvred framförallt på grund av så kallade inre bråck (upp till 5%)
 • Långsiktiga problem som kan uppstå är bland annat brist på vitaminer och mineraler
Vad ingår i kostnaden?

I kostnaden ingår:

 • Utredning inför operation (5.000 kronor)
 • Operation och de vårddygn som behövs i anslutning till operationstillfället
 • 2 års uppföljningsprogram

Resekostnader och eventuella kostnader för hotell i samband med operationen ingår inte.

Vad kostar en operation?

Kostnaden för såväl en gastric bypass som en gastric sleeve, som en primäroperation, är från 79.900 kronor (74.900 kr + 5.000 kronor för utredning).

Exempel på delbetalning av 79.900 kr, blir kostnaden: 1.711 kr/månad*

*Exempelränta 8,45 %, med återbetalningstid 5 år (60 återbetalningar), administrativ avgift 55 kr/mån och uppläggningsavgift 795 kr blir den effektiva räntan 11,72 %.

För patienter från andra länder så varierar priset dels beroende på vilket land patienten kommer ifrån och vilket bmi och andra hälsorelaterade omständigheter. Priset för dessa patienter varierar mellan €12.000-€20.000. För närmare prisuppgifter vänligen kontakta oss på info@cfvm.se.

Kan jag komma till CFVM via landstinget?

Nej, tyvärr har vi inga avtal med landstingen idag. För landstingsvård bör du kontakta din vårdcentral eller husläkare och be om hjälp.

Ingår kliniken i ett kvalitetsregister?

Ja, våra kliniker rapporterar till SoReg (Scandinavian Obesity Surgery Registry), som en naturlig del i ett kvalitetssäkringsarbete. SoREg är ett kvalitetsregister vars viktigaste syfte är att operationer och vidareutveckling av tekniker sker med hög kvalitet och i effektiva former. Registret ska också ge ny kunskap om sjukdomen övervikt och dess behandling.

Hur många operationer utför ni per år?

Vi har valt att arbeta med kirurgteam med gedigen erfarenhet av obesitaskirurgi då vi sätter patientsäkerheten i första hand. Flera av vår kliniker opererar hundratals överviktsoperationer varje år i både privat samt offentlig regi.

Hur bokar jag tid?

Vill du boka en tid för ett kostnadsfritt samtal med oss, gå in på Boka samtal med vår patientrådgivare!

Vill du redan nu få en indikation på om detta kan vara medicinskt möjligt för dig fyll i vår hälsodeklaration för kirurgi eller vår hälsodeklaration för ballong så kontaktar vi dig inom kort.

Vill du prata med oss direkt så ring oss gärna på 010-106 06 44.

När kan jag få tid för operation?

Det beror på vad du har för bmi, ligger du på ett bmi strax över 30 skulle du kunna få en tid för operation inom en vecka medan har du ett högt bmi kan det innebär att du tidigast kan få en tid för operation om 2-3 veckor i vissa fall kan det krävas uppemot 4 veckors förberedelse.

Fyll i vår hälsodeklaration redan innan din första kontakt med oss så kommer vi vid vårt inledande samtal kunna ge dig ett preliminärt besked om du kan få en tid för operation om 1, 2, 3 eller 4 veckor.

Dina egna förberedelser inför operationen brukar påbörjas cirka 2 veckor innan operationsdagen. Har du fått tid för operation inom en vecka så behöver du påbörja dina förberedelser samma dag du fått ditt besked, detta även om hela den medicinska utredningen ännu inte är helt klar.