Allurion Kapselballong

Kapselballongen (Allurion) är en mjuk magballong som sväljs och hamnar i magsäcken. Det är den första sväljbara magballongen som varken kräver kirurgi, gastroskopi, eller narkos. Kapselballongen är designad för att att hjälpa dig minska ditt matintag genom att den tar upp plats i magsäcken. Detta hjälper dig att upprätthålla en ny, mer hälsosam livsstil. Du kan gå ner 10 - 15 % av din kroppsvikt på 16 veckor med hjälp av Allurions kapselballong och ett uppföljningsprogram med stöd från våra erfarna dietister och sjuksköterskor.

Hur ballongen fungerar

Ballongen tar upp plats i magsäcken, vilket medför en mättnadskänsla. Detta minskar hungern vilket hjälper dig att äta mindre portioner. Effekter av ballongen:

 • Du kommer känna tillfredsställelse snabbare.
 • Du kommer äta mindre portioner.
 • Den bidrar till en känsla av mättnad.
 • Den minskar hunger och matsug.
 • Maten kommer att stanna i magsäcken längre vilket leder till att du håller dig mätt längre.
 • Du kommer minska småätande.

Hur går det till att lägga in Allurions kapselballong?

 • Kapselballongen placeras av en kirurg.
 • Du sväljer en kapsel som innehåller en tom ballong.
 • Kapseln är kopplad till en tunn slang.
 • Det finns inget behov av kirurgi, gastroskopi eller anestesi.
 • En enkel röntgen säkerställer att kapseln ligger i rätt position i magsäcken.
 • När kapseln ligger i magsäcken, kommer läkaren via slangen att fylla ballongen med koksaltlösning.
 • Ytterligare en röntgen genomförs för att säkerställa att ballongen är helt fylld och rätt placerad i magsäcken.
 • Läkaren kommer försiktigt att dra ut slangen som ett sista steg i processen.
 • Med ballongen i magsäcken, kommer du att kunna äta mindre mat utan att känna dig hungrig!

Proceduren tar mellan 15 och 20 minuter.

Uttag av ballongen

Efter cirka 16 veckor i magsäcken ( 2 veckor)  öppnas en tidsaktiverad ventil och ballongen töms på vätska. Det mycket tunna och mjuka höljet, som utgör ballongen, kommer därefter att passera ut från kroppen naturligt, via avföringen. I mycket sällsynta fall kan den tomma ballongen komma att kräkas upp. Detta kan låta oroväckande men har inte varit associerat med några negativa konsekvenser hittills. Behandling med Allurions kapselballong är ett säkert och smidigt sätt att kickstarta en livsstilsförändring.

Vilka resultat kan du förvänta dig?

Svaret varierar alltid beroende på dina individuella förutsättningar och hur väl du följer programmet. I genomsnitt upplever våra patienter en viktminskning på cirka 10-15%. Det har observerats att viktnedgången med hjälp av ballongen är ungefär tre gånger större än om man bara ändrar kost- och motionsvanor. – Mayo Clinic statement

Varför väljer man att gå ner i vikt med hjälp av en magballong?

Övervikt medför betydligt högre risker för att utveckla en rad överviktsrelaterade sjukdomar. Genom att uppnå en viktminskning minskar man dessa risker avsevärt. Studier visar att personer med övervikt löper en två till tre gånger högre risk att dö i förtid jämfört med dem som har normalvikt**.

Listan över sjukdomar som antingen orsakas av eller förvärras av fetma är omfattande. De mest välkända inkluderar* diabetes typ 2, högt blodtryck, sömnapné, problem med höft- och knäleder, ryggbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar (såsom åderförkalkning), gallsten, leverförfettning, depression, cancer, samt ofrivillig infertilitet, bland andra.

De största riskerna är oftast förknippade med personer som har ett BMI (body mass index) över 30. Även med ett BMI mellan 25 och 30 finns det hälsorisker, även om de inte är lika framträdande

* Body-mass index and cause-specific mortality in 900 000 adults: collaborative analyses of 57 prospective studies

**The association between BMI and mortality using offspring BMI as an indicator of own BMI: large intergenerational mortality study

För vem är Allurions kapselballong ett bra val?

Om du har ett BMI som överstiger 27 och tidigare har försökt att gå ned i vikt med diet eller bantning utan framgång så kan Allurions ballongprogram vara helt rätt för dig. Det kan också vara ett bra alternativ för dig som har övervägt en gastric bypass eller gastric sleeve-operation, men känner osäkerhet inför att genomgå ett kirurgiskt ingrepp. Under konsultationen får du all information och vi svarar på alla dina frågor om magballonger och Allurions framgångsrika program. Har du frågor om kirurgi så fångar vi även upp dessa frågor.

Det krävs sannolikt en del förändring av din nuvarande livsstil, men du gör det tillsammans med oss och vi har hjälpt tusentals personer i liknande situation tidigare. Målet är en bestående viktnedgång och en ny hälsosam livsstil för dig.

Sammanfattningsvis:

 • Du ska ha ett BMI (Body Mass Index) över 27 – Räkna ut ditt BMI här
 • Du skall vara minst 18 år gammal
 • Du får inte ha genomfört en tidigare operation av magsäcken
 • Du skall inte äta medicin mot halsbränna/sura uppstötningar dagligen
 • Du skall ej regelbundet inta NSAID-läkemedel
 • Du får inte vara gravid

Vi gör dessutom alltid en noggrann genomgång av din hälsa där du fyller i en hälsodeklaration för att se att det inte kan tillstöta några ytterligare medicinska hinder. Vill du veta om Allurions kapselballong är medicinskt möjligt för dig kan du enkelt fylla i en hälsodeklaration så tittar våra sjuksköterskor igenom den kostnadsfritt och ger dig besked.

Risker & Potentiella Biverkningar

Reaktionen på kapselballongen varierar från person till person. Många patienter upplever under den första veckan tillfälliga obehag som illamående, kräkningar och magkramper. Dessa besvär är en naturlig del av perioden då din mage vänjer sig vid ballongen.

För att säkerställa din trygghet och välbefinnande har vi regelbunden kontakt med dig under denna inledande fas. Dessutom tillhandahåller vi medicinering vid behov för att lindra obehagliga symtom som kan uppstå efter att ballongen har satts in.

I sällsynta fall upplever enstaka patienter ihållande besvär som illamående, kräkningar eller magbesvär som inte försvinner. I dessa situationer kan vissa patienter välja att ta bort ballongen i förtid, men i sådana fall kan ekonomisk kompensation tyvärr inte erbjudas. Det är också värt att notera att viktnedgång inte alltid är garanterad, särskilt om man inte följer de rekommenderade kostråden eller om ballongen inte har den önskade effekten.

Mycket ovanliga risker inkluderar möjliga komplikationer som magsår, perforation av magsäcken eller eventuellt läckage från ballongen. Vår högsta prioritet är din säkerhet och välmående, och vi arbetar noggrant för att minimera sådana risker under hela processen.

Steg för steg - Så blir du patient hos oss

Åsa

Marie efter överviktsoperationen
Jag kände att jag inte ville göra ett kirurgiskt ingrepp, då tänkte jag att det skulle vara något som skulle passa mig, och det var det! 
Åsa

Innan ballongen:

När la du din ballong?

För c:a 13 månader sedan.

Vad för typ av ballong hade du?

12 månaders ballong 

Hur mycket har du tappat i kilo?

23kg

Skulle du vilja dela med dig om den tidigare versionen av dig själv, vadvar dina utmaningar?

Den största utmaningen var planering. Det var utmanande att planera sina matlådor och planera sina måltider. Jag hittade ingen balans i maten, för mig var det allt eller inget. Det har varit samma sak med träningen, antigen går jag sex dagar i veckan eller så går jag ingenting alls. 

Hur gick dina tankar innan du tog beslutet att lägga ballongen? Var det ett svårt beslut att fatta?

Det var inte ett så svårt beslut för mig att fatta. Min mans arbetskollega hade också haft en ballong och när jag fick höra om det började jag sökainformation på nätet om ballonger. Jag kände att jag inte ville göra ett kirurgiskt ingrepp, då tänkte jag att det skulle vara något som skulle passa mig, och det var det! 

Vad var det du kände störst oro kring inför ditt beslut?

Min största oro var att jag inte skulle klara det. Jag var rädd att ballongen inte skulle fungera och att jag inte skulle gå ned i vikt. 

Under tiden ballongen 

Hur upplevde du bemötandet med klinikerna under inläggning och uttagning?

Jag tyckte det var jättebra. Vi hade först kontakt på telefon och jag tycker att allt har fungerat väldigt bra. Jag tyckte att jag blev väl omhändertagen och fick ett positivt bemötande av personalen. 

Hur upplevde du första tiden med ballongen?

Första tiden mådde jag dåligt och funderade lite på vad jag hade gjort. Jag mådde illa och hade kramper i magen, men det gick över. Det var inte så att det var ohanterligt, jag visste att det skulle gå över och jag visste ju vad det berodde på.

Jag var tillbaka på jobbet efter sex dagar och det värsta var över på 3 dagar. Efter det har jag inte haft några komplikationer och allt har flutit på jättebra. 

Vad hade du för utmaningar med ballongen? och vad har du lärt dig? (hade du lagt en igen) 

Just det där med planering, när man har småbarn måste man planera. Ibland kände jag bara “ nu orkar jag inte mer! Jag har inte handlat hem rätt mat, nu beställer jag hem mat istället.” Så det största arbetet gör man ju själv. 

Jag har lärt mig att tänka på mängden mat jag äter. Även om jag inte längre mäter upp min mat, som jag gjorde under tiden med ballongen, så ser jag nu med ögat att jag bara tar en del pasta, en del protein och resten grönsaker.

Hur upplevde du stödprogrammet med dietist och sjuksköterska? 

Jag upplevde att jag inte behövde så mycket stöd och råd under tiden. Men när jag behövde råd kontaktar jag er och blev uppringd direkt med stöd och rådom hur jag skulle göra. Jag har känt att jag bara har kunnat höra av mig och att jag kommer att få hjälp. 

Jag använde även stödprogrammet från dietisten till punkt och pricka och den var lätt att följa. 

Hur har ditt humör och din energi förändrats?

Jag är SÅ mycket piggare och mår så mycket bättre, framförallt psykiskt. Jag har hållit på och jojobantat hela mitt liv, varit jättesmal och varit väldigt överviktig. Detta är den längsta tiden jag har hållit i. 

Jag har ändrat mitt tankesätt, jag tänker inte att jag ska banta, jag tänker återigen på balansen. Jag kan nu tänka att det gör inget att jag åten halv pizza på helgen, det kommer inte påverka min vikt. Innan har det varit ganska ångestladdat, men nu känner jag att det inte är det längre. 

Till de som funderar på att lägga en ballong:

Till de som funderar på att lägga en ballong men kanske inte riktigt vågar ta sista steget och faktiskt boka. Vad är ditt viktigaste budskap?

Att förbereda sig mentalt, och att följa dietistens råd. Att planera, man har ju jobb, vardag och barn, därav har planering varit av prio ett för mig.Och att man tillåter sig själv snedstegen och att man inte ska slå på sig själv för det. 

Jag valde en 12 månaders ballong för att jag ville ge mig själv tid att ändra mitt matbeteende, det är ingen quick fix det tycker jag andra också ska ge sig själva. 

Varför föll ditt val på Cavalio – Centrum för viktminskning?

Jag googlade jättemycket, sedan läste jag recensioner och kom fram till att ni var det bästa alternativet. Vid första kontakt var det ett trevligt bemötande och inga konstigheter.

Sandra

Marie efter överviktsoperationen
Varför föll ditt val på Cavalio – Centrum för viktminskning? Jag är lite av en magkänsla person och det kändes bra när jag kom i kontakt med er. 

Innan ballongen:

När la du din ballong?

För c:a 16 månaders sedan.

Vad för typ av ballong hade du?

12 månaders ballong 

Hur mycket har du tappat i kilo?

16 kg ca

Skulle du vilja dela med dig om den tidigare versionen av dig själv, vad var dina utmaningar?

Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag har alltid varit en träningsperson, rört på mig och har kunnat det här med kost. Jag började jobba på ett jobb, där jag blev väldigt stressad, så någonting hände där med min vikt som gjorde att jag gick upp ganska mycket. Min utmaning var att jag åt för stora portioner och åt för sällan, helt enkelt, att jag hamnade i det. Jag tror det handlade om det, att jag hade ett dåligt ätmönster. När jag väl åt handlade det om att äta fort och bli klar.

Hur gick dina tankar innan du tog beslutet att lägga ballongen? Var det ett svårt beslut att fatta?

Jag läste väldigt mycket kring alla som hade dåliga upplevelser tyvärr, gick med i grupper och gick sedan ut ganska snabbt för jag tyckte det var väldigt negativt. Jag tänkte det här går jag ur, men beslutet till att testa tyckte jag var enkelt att ta och det var värt investeringen, som jag också vet nu i efterhand. 

Vad var det du kände störst oro kring inför ditt beslut?

I grupperna skrev patienterna mycket om deras biverkningar med illamående, kräkningar och äckliga rapar och allt möjligt och att det inte gick över för dem och att de då tillslut tog ut ballongerna, men så var det ju inte för mig. 

Under tiden ballongen

Hur upplevde du bemötandet från kliniken under inläggning och uttagning?

Vid inläggningen hade jag en annan nervositet än vid uttagningen. Jag var så taggad vid inläggningen och jag upplevde det mycket bra och upplevde att personalen tog väldigt väl hand om mig. 

Hur upplevde du första tiden med ballongen?

Jag mådde väldigt illa vid insättningen och första veckan var det väldigt tufft. Sen vande sig kroppen och det blev väldigt bra för mig att ha den där ballongen. Jag besvärades inte av äckliga rapar eller något sånt, men de kan ju ha att göra med att jag åt som jag skulle. 

Vad hade du för utmaningar med ballongen? och vad har du lärt dig? (hade du lagt en igen) 

Den största utmaningen med ballongen var den första tiden med ballongen. Första veckan med ballongen var tuff, kräktes mycket i början. Men jag fick bra mediciner mot illamående. Det var som att kroppen inte ville ha ballongen på något sätt, det var som att något var i vägen. Sen när väl kroppen accepterade ballongen gick det jättebra, det var några gånger jag blev illamående, men det kunde jag direkt koppla till att det var någonting jag åt, att jag hade ätit lite för fort. Efter ett tag hittade jag orsakerna. Ballongen var en tydlig signal när jag gick fel med maten. 

Jag har lärt mig att lyssna på min kropp mer, jag har lärt mig att äta mig att äta mycket mindre portioner och gör fortfarande det nu efter uttaget av ballongen. Jag äter fler mindre mål. Jag tror det var en fördel att ha ballongen i 12 månader eftersom kroppen fortfarande är inställd på vanorna. Jag tror det krävs lite tid att ändra, och att man behöver ha den ett längre tag för att huvud och kropp ska ställa in sig. 

Hur upplevde du stödprogrammet med dietist och sjuksköterska? 

Programmet från dietisten var väldigt tydligt i vad som fick mig att må bra och vad som inte fick mig att må bra så det var bara att följa och lyssna på kroppen, även efter uttaget av ballongen. Jag tyckte att det var jätteskönt att ha någon att prata med, och diskutera med om jag hade några frågor eller kände någon oro. Det blev ett väldigt bra stöd. 

Hur har ditt humör och din energi förändrats?

Jag märker en stor skillnad på mig själv innan och efter ballongen. Jag känner mig gladare, piggare och jag känner mig finare. Jag har inte haft övervikt hela mitt liv utan jag hade en period där jag blev överviktig som jag inte blev av med. Jag känner mig mer som mig själv igen, att jag har fått komma tillbaka till min egen kropp igen och har fått komma tillbaka till mig själv med hjälp av ballongen. 

Till de som funderar på att lägga en ballong:

Till de som funderar på att lägga en ballong men kanske inte riktigt vågar ta sista steget och faktiskt boka. Vad är ditt viktigaste budskap?

Det är individuellt, det är en kamp, det blir vad du gör det till helt enkelt. Alla andras upplevelser kan vara en guide men våga testa själv för att i slutändan är det jobbet som man själv gör. Det blir kämpigt ibland självklart man har något i magen, men det är oftast att man äter fel eller gör något så att ballongen reagerar eller att kroppen reagerar. 

Om man är uppmärksam på kroppens signaler kan man hitta ett mönster. 

Varför föll ditt val på Cavalio – Centrum för viktminskning?

Det kändes tryggt med uppföljning och allt, det kändes väldigt bra. Jag hittade er och kände att här ska jag göra det. Att insättningen och uttaget görs med narkos var det något som var avgörande för mig. 

Jag är lite av en magkänsla person och det kändes bra när jag kom i kontakt med er.