Steg för steg Kirurgi

Här beskriver de olika stegen med en överviktsoperation, hur allt går till från start till mål. Följ med på en resa som kommer förändra ditt liv.

Räkna ut ditt BMI
Läs mer om BMI här

Steg för steg genom en överviktsoperation

Att välja att genomgå en överviktsoperation är ett avgörande beslut som kräver att du tänkt igenom ditt beslut noggrant Vi rekommenderar att du är väl förberedd, välinformerad och redo för de förändringar som kommer att påverka ditt dagliga liv. Även om operationen leder till betydande viktminskning är det viktigt att se den som en startpunkt snarare än en mirakellösning. För att uppnå ditt mål – att leva ett friskare liv – måste du vara villig att omfamna förändringar och anpassa din livsstil.

Kort väg från beslut till operation

Om vi sätter igång processen direkt vid din första kontakt med oss kan operationen ske redan efter 1 till 2 veckor. Men det är du som bestämmer. Vi är lyhörda för dina önskningar vad gäller tidpunkt för utredning respektive operation.

Vi börjar med att ta reda på allt vi behöver veta om dig och din hälsa för att ge läkaren ett bra underlag. Det är han eller hon som beslutar om att rekommendera en operation.

Utredningsbesök och snabba besked

När du närmar dig en operation är det naturligt att ha frågor och funderingar. Vi strävar efter att besvara alla dina frågor under detta skede. Samtidigt ber vi dig fylla i en hälsodeklaration för att säkerställa att vi har all nödvändig information om dig och ditt hälsotillstånd. Ibland kan det vara nödvändigt för läkarna att granska dina medicinska journaler för att få en fullständig bild av din hälsa. Du kan antingen skicka in kopior på dina journaler eller be kirurgkliniken att hämta dem från ditt sjukhus.

Med den samlade informationen kan läkarna genomföra nödvändig medicinsk utredning för att säkerställa att du är redo för operation. Vanligtvis fokuserar man på att kontrollera att hjärta och lungor fungerar som de ska.

Efter att alla förberedelser är klara kan vi vanligtvis ge dig besked om operationen samma dag vid samtalet med kirurgen. Om beskedet är positivt kan du då fortsätta att boka din operationsdag och arrangera betalningen enligt dina önskemål.

Förberedelser inför operationen: Vad du behöver veta

Innan din operation är det viktigt att ta hänsyn till några faktorer under veckorna före ingreppet. För dem som röker är det starkt rekommenderat att sluta helt och hållet minst fyra veckor innan operation. 1-2 veckor innan operationen inleds en specifik lågkaloridiet, och du kommer att få all nödvändig information om detta från dietisten i samband med den medicinska utredningen.

När det närmar sig operationsdagen kommer du att utredas av narkosläkaren. Du kommer även ta prover och det görs en bedömning av din reaktion på narkos. Nu får du även ytterligare information om det kommande förloppet.

Operationsdagen: Vad du kan förvänta dig

På själva operationsdagen skrivs du in på kliniken och träffar kirurgen för de sista förberedelserna. Själva operationen tar vanligtvis mellan 35-50 minuter. Efter ingreppet överförs du till uppvakningsavdelningen, där du stannar några timmar och får extra smärtlindring vid behov. Efter en bedömning från kirurgen kan du vanligtvis flyttas till en vårdavdelning samma dag.

Dag två på kliniken: Återhämtning och vård

På den andra dagen på kliniken får du besök av läkaren för att säkerställa att du återhämtar dig som förväntat. Det är en dag för vila och att gradvis börja röra på sig. Under denna tid får du också börja dricka lagom och röra dig lite mer.

Hemgång och återhämtning: Vad som händer efter tiden på kliniken

När det är dags att åka hem får du börja äta flytande kost. Om allt går som planerat och inga problem uppstår med kosten kan du skrivas ut från kliniken. Innan du skrivs ut kommer du att träffa läkaren för sista gången för att få recept och ett sjukintyg. Du får också möjlighet att prata med dietisten för att få klarhet i kosten för den kommande tiden.

Vanligtvis krävs cirka två-fyra veckors sjukskrivning för återhämtning innan du är redo att återgå till arbetet. Om behov uppstår kan längre sjukskrivning ordnas.

Dietist Moa berättar om kostråden

Livet efter operationen: Vad du kan förvänta dig

När du väl är hemma börjar en period av anpassning till nya matvanor och följer den rehabiliteringsplan som vi har satt upp åt dig. Här är några viktiga punkter som behandlas:

  1. Kostråd: Under de första fyra veckorna består kosten endast av flytande föda. Därefter kan du gradvis övergå till vanlig mat.
  2. Motion: Det är viktigt att inte överanstränga sig i början, då kroppen behöver tid att återhämta sig. Tyngre träning kan påbörjas efter sex till åtta veckor, i enlighet med rekommendationer från din läkare.
  3. Såromläggning: Operationsområdet, som är mycket litet, kan skötas med vanlig kirurgtejp från apoteket. Eventuella klamrar eller stygn tas bort efter två veckor, och du kommer att få detaljerad information om detta innan du lämnar kliniken.
  4. Smärtlindring: Smärtan i operationsområdet minskar vanligtvis efter den första veckan. Under denna period kan du ta två Alvedon 500 mg upp till fyra gånger dagligen. Dessutom får du recept på annan smärtlindrande medicin att använda vid behov.
  5. Sjukskrivning: Ett sjukintyg för två veckor ges vid utskrivningen, och detta kan förlängas vid behov.
  6. Återbesök: Två veckor efter operationen ska du träffa en sjuksköterska på din vårdcentral för sårkontroll och eventuell borttagning av stygn. Efter sex veckor är det dags för återkoppling med din dietist och sjuksköterska. Vid detta tillfälle kommer din återhämtning och eventuella behov av fortsatt vård att utvärderas.

Om något går fel

Efter operationen kan det ibland uppstå komplikationer. Du kan läsa mer om dem här. Vissa kan hanteras självständigt medan andra kräver medicinsk hjälp.

Stöd och Uppföljning under Hela Processen

Vi strävar efter att du aldrig ska känna dig ensam under din rehabilitering, och vi finns här för att stödja dig även långt efter operationen.

Långsiktig Uppföljning för Bästa Resultat

Uppföljning är avgörande för att säkerställa framgångsrika resultat efter operationen. Din kontakt med kirurgkliniken spelar en viktig roll i denna process och ger dig stöd för att bibehålla dina nya vanor.

  • Efter ett år är det dags att utvärdera ditt nya liv och matvanor med din dietist.
  • Efter två år genomför du en återkoppling med  sjuksköterskan.

No items found.
No items found.

Vad säger våra kunder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse

Name
Date

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum

Name
Date

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum

Name
Date
4.8
från
4.8
recensioner