Inför operationen

Här får du reda på allt du behöver inför din operation. Vi har en beprövad process för detta på CFVM och du är i trygga händer.

Räkna ut ditt BMI
Läs mer om BMI här

Stegen fram till operationen: Vad behöver du veta?

För att komma igång med din resa mot en fetmaoperation finns det några viktiga steg att följa:

 1. Hälsodeklaration: Först fyller du i en hälsodeklaration. Du kan enkelt kontakta oss via e-post på info@cvfm.se eller ringa oss på 010-106 06 44 för att få hjälp med detta och besvara eventuella frågor.
 2. Granskning av hälsodeklaration: Din ifyllda hälsodeklaration granskas av en av våra erfarna sjuksköterskor. Därefter bokar vi tillsammans en tid för en utredning där du träffar en sjuksköterska, dietist och kirurg. Utredningen kan ske antingen på plats eller via telefon eller videosamtal beroende på dina behov. Kirurgen tar i detta skede det formella beslutet om att godkänna dig för operation.
 3. Datum för operation: Efter att du har blivit godkänd för operation bestämmer vi tillsammans ett lämpligt datum för att genomföra ingreppet.
 4. Förberedelser inför operation: Två veckor före operationen bör betalningen vara genomförd. Samtidigt påbörjar du dina förberedelser, vilket inkluderar riktlinjer för kost och rökning.

För mer detaljerad information om varje steg, besök gärna vår sida "Steg för steg".

Hur länge behöver man vara sjukskriven efteråt?

De flesta behöver runt två veckors sjukskrivning innan de är helt återhämtade och kan återgå till sina ordinarie vanor. Vid behov kan sjukskrivningen förlängas ytterligare en eller två veckor.

Hur ser uppföljningen efter operationen ut?

 • 2 VECKOR: Besök hos distriktssköterska på din vårdcentral för sårkontroll och borttagning av agraffer (de stygn som används vid operationen)
 • 6 VECKOR: Uppföljning med kliniken.  
 • 1 ÅR: Uppföljning med kliniken.
 • 2 ÅR: Uppföljning med kliniken.

Efter 2 årskontrollen ska patienten gå på kontroll med provtagning en gång/år på sin vårdcentral. Jätteviktigt att du hör av sig till din vårdcentral om du inte får någon kallelse!

Viktnedgång efter Gastric Bypass eller Gastric Sleeve: Vad du kan förvänta dig?

Under de första månaderna kan du förvänta dig en snabb viktminskning. Beroende på din utgångsvikt kan du räkna med att tappa mellan ett till tre kilo varje vecka. Efter cirka tre till sex månader börjar viktminskningen avta och går i en långsammare takt. Den lägsta vikten brukar uppnås mellan 12 och 18 månader efter operationen.

Majoriteten når inte en vikt som ligger under BMI 25, men vanligtvis resulterar operationen i en viktnedgång på 50 till 75 procent av övervikten.

De flesta lyckas behålla den uppnådda viktminskningen efter operationen. Det är dock viktigt att notera att en av fyra-fem individer inte lyckas upprätthålla en varaktig livsstilsförändring och återgår till sina tidigare vanor, vilket kan leda till att de återfår sin tidigare vikt.

Hur förändras livet efter en fetmaoperation: Positiva effekter?

En överviktsoperation kan ha betydande positiva effekter på ditt liv och hälsa. För det första kan viktminskningen avsevärt minska risken för tidig död. Dessutom minskar risken för att utveckla allvarliga sjukdomar relaterade till fetma, såsom hjärt-kärlsjukdomar och typ 2 diabetes.

Om du lider av diabetes typ 2 kan viktminskningen förbättra dina blodsockervärden och minska risken för hjärtinfarkt. Många personer kan också minska eller helt sluta med sin medicinering, då ökad insulinkänslighet ofta följer med viktnedgången. Förbättringar avseende rygg- och ledsmärtor samt sömnapné är också vanliga efter en fetmaoperation.

Denna förbättrade hälsa och viktnedgång leder ofta till en högre livskvalitet. Du kan känna dig starkare, mer energifylld och mer rörlig i vardagen. Det gör att tidigare hinder relaterade till fetman inte längre hindrar dig från att leva ditt liv fullt ut.

Hantera psykisk hälsa efter fetmaoperation: Viktiga aspekter

Den psykiska påverkan av en fetmaoperation kan vara varierande. För vissa minskar känslor av ångest och nedstämdhet initialt efter operationen, men det är inte ovanligt att dessa känslor återkommer. Det är viktigt att vara medveten om detta när du överväger en operation och förbereda dig för att hantera eventuella återfall.

Du behöver anpassa dig till nya levnadsvanor

Efter operationen krävs anpassningar till nya levnadsvanor, särskilt när det gäller matvanor. Här är några viktiga saker att tänka på:

 • Ät långsamt och tugga maten noggrant för att underlätta matsmältningen.
 • Håll en regelbunden måltidsrutin med frukost, lunch, middag och mellanmål vid samma tid varje dag.
 • Undvik fettrik mat och snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl. Satsa istället på fibrerika livsmedel som fullkornsprodukter och grovt bröd.
 • Se till att ta de kosttillskott som rekommenderas för att kompensera för eventuell minskad näringsupptag.
 • Låt fysisk aktivitet vara en del av din dagliga rutin, såsom promenader eller andra motionsformer som du njuter av och som passar dig.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du underlätta din anpassning till din nya livsstil efter fetmaoperationen.

Faktorer som påverkar viktnedgången efter fetmaoperation

Viktnedgången efter en fetmaoperation är unik för varje individ och påverkas av flera faktorer. För att få en bättre förståelse för hur mycket vikt du kan förvänta dig att gå ner är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:

 1. Ålder: Din ålder kan påverka hur kroppen reagerar på operationen och viktminskningsprocessen.
 2. Utgångsvikt: Din vikt före operationen spelar en stor roll i hur mycket vikt du kommer att förlora efter operationen.
 3. Allmänna hälsotillståndet: Din övergripande hälsa och eventuella underliggande medicinska tillstånd kan påverka viktminskningsresultaten.
 4. Val av operationsmetod: Det finns olika typer av operationersmetoder, och valet av operationsmetod kan påverka viktminskningen.
 5. Fysisk aktivitet: Din förmåga att vara fysiskt aktivitet efter operationen kan påverka viktminskningen.
 6. Efterlevnad av kost- och livsstilsråd: Att följa kost- och livsstilsråd från din läkare eller dietist är avgörande för att uppnå varaktigt viktminskningsresultat.
 7. Motivation och stöd från anhöriga: Din egen motivation och stödet från familj och vänner kan ha en betydande inverkan på din förmåga att följa din behandlingsplan och uppnå dina viktminskningsmål.

Genom att vara medveten om dessa faktorer och aktivt arbeta med dem kan du öka dina chanser till framgångsrik viktminskning efter fetmaoperationen

Kan jag gå upp i vikt igen efter en fetmaoperation?

Ja, det är möjligt att gå upp i vikt igen efter en fetmaoperation. Det är viktigt att förstå att en långsiktig förändring av livsstilen är avgörande för att bibehålla en viktminskning och din förbättrade hälsa. Även om många patienter upplever betydande viktminskning efter operationen, kan vissa gå upp i vikt igen efter ett par år. Men genom att fortsätta med sunda matvanor och regelbunden fysisk aktivitet kan vikten stabiliseras.

Om du märker att du börjar avvika från dina hälsosamma vanor är det viktigt att söka stöd och råd från vårdpersonal. Att få professionellt stöd kan hjälpa dig att återfå fokus och återgå till en hälsosam livsstil.

När är det lämpligt att bli gravid efter en fetmaoperation?

Det är rekommenderat att undvika graviditet under det första året efter fetmaoperationen eftersom kroppen genomgår en viktnedgångsfas som kan påverka fostrets tillväxt. Om en graviditet inträffar under denna period är det viktigt att kontakta specialistmödravården för vägledning och stöd.

Viktigt att notera är att fetmaoperationer kan påverka fertiliteten. För dem som tidigare har haft svårigheter med ofrivillig infertilitet kan viktminskningen öka chansen till att återfå fertiliteten. Därför är det avgörande att vara extra försiktig och överväga preventivmetoder noggrant efter en fetmaoperation.

Kan jag konsumera alkohol efter fetmaoperationen?

Alkohol påverkar överviktsopererade individer starkare och dess effekter varar längre. Detta är särskilt märkbart efter en gastric bypass-operation eftersom alkoholen absorberas direkt i tarmen och snabbt når blodet. För vissa kan även små mängder alkohol resultera i kraftig berusning – det är därför viktigt att vara försiktig om du väljer att dricka. Dessutom innehåller alkohol många kalorier, och stor konsumtion kan motverka din viktnedgång.

Kommer jag att få en massa överskottshud efter min viktnedgång?

Efter viktnedgård genom operationer kan överskottshud vara en möjlig följd. Ungefär en tredjedel av patienterna väljer att operera bort överskottshud efter cirka två år eller när man är viktstabil. Detta ingrepp fokuserar oftast på magområdet och genomförs när överskottshuden resulterar i hygieniska problem, rörelsebegränsningar, hudirritation eller sår.

No items found.
No items found.

Vad säger våra kunder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse

Name
Date

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum

Name
Date

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum

Name
Date
4.8
från
4.8
recensioner