Steg för Steg

Vi har en enkel steg för steg process. Här kan du se hur den ser ut. Vår välbeprövade process innebär en trygghet för dig som patient.

STEG 1 – FYLLA I HÄLSODEKLARATION

Första steget i ballongprogrammet är att fylla i en hälsodeklaration, detta hjälper vi dig gärna med. När hälsodeklarationen är klar kommer vi att kunna fastställa huruvida du har en möjlighet att lägga in en ballong.  Alltså om denna metod passar just dig. 

STEG 2 – UTREDNING AV LÄKARE

Hälsodeklarationen ses över av vår sjuksköterska. Vanligtvis återkommer hon till dig med en del kompletterande frågor för att förvissa sig om att vi har fått all relevant information för att kunna bedöma om du kan lägga en ballong. Du bokas sedan in för ett telefonsamtal med medicinskt ansvarig läkare.

STEG 3 – BESTÄMMA TID OCH BETALNING 

Nu när du blivit godkänd att lägga in en ballong, så bestämmer vi gemensamt ett inläggningsdatum. Känner du att det är svårt att betala hela ballongprogrammet direkt, så hjälper vi dig att betala programmet på avbetalning genom vår samarbetspartner Medical Finance. De erbjuder den finansiering som passar bäst och du kan via dem få en avbetalningsplan på tex. 24 månader. Betalningen skall vara erlagd innan ballongen läggs in. 

STEG 4 – INLÄGGNING AV BALLONGEN

Nu kommer du till kliniken för att lägga in ballongen. Innan du kommer har vi skickat instruktioner till dig via mail om vilka förberedelser som krävs från din sida. Du kommer även ha fått recept på de mediciner du kommer att behöva i samband med inläggningen av ballongen. Dessa mediciner ska du ha hämtat ut innan du kommer till kliniken. Skälet till detta är att det är några mediciner du ska ta innan ballongen läggs in. 

Inläggningen av ballongen tar ca 20-30 min och du är sövd hela tiden. Kirurgen börjar med att göra en gastroskopi, vilket innebär att man går ner i magen via munnen med en lång ”slang” med en kamera på. Med denna undersöker han din magsäck för att förvissa sig om att allt ser bra ut innan man lägger in ballongen. Ballongen förs sedan ner via munnen och vidare ner i magsäcken. Det finns en slang fäst vid ballongen som ligger kvar för att kirurgen ska kunna fylla den med den blåfärgade koksaltlösning som ballongen innehåller. Att fylla ballongen med vätska tar ca 10 minuter. När ballongen är fylld, så kopplas slangen bort från ballongen och gastroskopet tas ut efter att kirurgen förvissat sig om att ballongen ligger som den ska. 

Allt som allt är du hos oss ca 3-5 timmar och kan sedan lämna kliniken samma dag. 

STEG 5 - UPPFÖLJNINGSPROGRAM

När ballongen är på plats börjar den stora resan, vilket innebär att du nu ska lära dig att äta små portioner och att äta 6 gånger per dag. Du kommer under de kommande sex alternativt tolv månaderna följas av en sjuksköterska och dietist. De finns där för att hjälpa dig med att komma i ordning med ditt nya liv. De kommer att kontakta dig enligt ett i förväg fastställt schema, men du är alltid välkommen att kontakta dem om du springer in i problem och behöver mer stöd under en period. Är du i behov av konsultation utanför kontorstid har du tillgång till vårt stödnummer som du alltid kan ringa på. Dock skall du veta att om du har problem som kräver akut vårdinsats, rekommenderar vi att du ringer 112. 

Det ska tilläggas att den första veckan efter lagd ballong är besvärlig för de flesta. Du har då fått mediciner utskrivna som du kan använda dig av för att dämpa symptomen, du har fått instruktioner om hur och när dessa mediciner ska användas. Det är viktigt att du endast använder dessa mediciner på det sätt som läkaren föreskrivit.

STEG 6 – UTTAG AV BALLONGEN

Sex eller tolv månader senare bokas du in för att ta ut ballongen. Uttaget av ballongen sker i stort sett på samma sätt som när den lades in. Det sker under narkos och du är intuberad. Allt för att garantera dig högsta tänkbara patientsäkerhet samt att det inte ska vara en obehaglig upplevelse för dig som patient. Detta tar ca 15-30 minuter och du kan gå hem samma dag.

STEG 7 - UPPFÖLJNING FÖLJANDE 6 MÅNADER EFTER UTTAG

Det är nu när ballongen är uttagen som allt du lärt dig under tiden med ballong skall kunna fungera utan att ballongen ligger där och ger dig stöd för att inte äta för mycket. Tanken är att du nu på egen hand upprätthålla de goda vanorna du jobbat in under tiden med ballong, att äta små portioner ofta.

  • En liten frukost
  • Mellanmål 
  • En mindre lunch
  • Mellanmål
  • En lagom stor middag 
  • Mellanmål

Detta innebär att du kommer kunna fortsätta din resa ner i vikt om det är det du vill eller att du stabiliserar dig på den nivå du uppnått. 

För att du ska kunna vara framgångsrik under de första 6 månaderna efter att ballongen är uttagen kommer du att följas upp av samma sjuksköterska och dietist som följt dig under den tid du hade ballongen i magen.

STÖDNUMMER 24/7 

Detta utgör inte något steg i behandlingsprogrammet utan är något som du har tillgång till under hela behandlingsprogrammet. Skulle något inträffa som har med ballongen att göra finns det ett stödnummer du kan ringa 24 timmar om dygnet årets alla dagar. Återigen så handlar detta om att säkerställa att du är omhändertagen på bästa tänkbara sätt och att du har tillgång till hjälp om det skulle tillstöta problem. 


Vad ingår i prist för ett Orbera program?

Konsultation och utredning med sjuksköterska och läkare innan du beslutar dig för att genomgå behandlingen

Magballongen och inläggning av ballongen under narkos

Stödprogram under tiden ballongen ligger inne (6 månader eller 12 månader)

Uttag av ballongen under narkos

Stödprogram under 6 månader efter att ballongen är uttagen

Vad kostar ett Orbera ballongprogram?

Vi tycker att det ska vara enkelt att förstå direkt hur mycket man betalar så vi har ett fast pris för allt. 

För Orbera 6 månaders magballong är kostnaden 515 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 39.900 kronor om du betalar allt direkt.

För Orbera 12 månaders magballong är kostnaden 631 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 49.900 kronor om du betalar allt direkt.

(*Räkneexemplet utgår från en årsränta om 6.95 %)

Finns det risker med behandlingen?

Hur man reagerar är väldigt individuellt. Under den första veckan besväras många patienter av illamående, kräkningar och magkramper. Detta är en naturlig reaktion under den period då din mage vänjer sig vid ballongen. Självklart har vi en tät kontakt under denna första tid och man får tillgång till läkemedel som dämpar besvärliga symptom.

Enstaka patienter har besvär med illamående, kräkning, eller magsmärta som inte ger med sig. I sällsynta fall beslutar sig patienter för att ta ut magballongen i förtid. Ekonomisk ersättning kan då tyvärr inte erbjudas. För patienter som inte följer kostråd eller som känner mindre effekt av ballongen kan viktnedgång utebli. 

Mycket ovanliga risker innefattar magsår, perforation av magsäcken eller läckage på magballongen. 

Kan jag äta allt under tiden med magsballong?

Med magballong behöver man äta ofta men små portioner. Du bör etablera hälsosamma matvanor för att lyckas med din viktnedgång på lång sikt. Mat som innehåller mycket energi motverkar viktnedgången. Dietisten kommer att ge dig kostråd. Ni kommer att jobba med livsmedelsval och portionsstorlekar, men du kommer att kunna äta vanlig mat och behöver inte gå på någon diet.

Man kan däremot bli känslig för vissa komponenter i kosten under tiden med magballong, till exempel:

-Stärkelserik mat (vitt bröd, pasta och pannkaka etc) som kan riskera att fastna på ballongen och ger då dålig andedräkt och/eller illaluktande rapar.

-Alkohol samt stark, syrlig eller fet mat kan ge halsbränna/sura uppstötningar.

Hur mycket kommer jag att gå ner i vikt?

Det är alltid individuellt och beror på hur du anpassar dig till programmet. Orberaballongen ger en snabb viktminskning, som är ungefär 3 gånger så stor jämfört med viktnedgång vid enbart kost- och motionsförändring. I snitt går våra patienter ned mellan 10-15 kg på 6 månader eller 15-20 kg på 12 månader.

Blir man inlagd?

Besöket på kliniken tar ungefär en halv dag. Själva inläggningen tar ungefär 20 minuter för kirurgen. Man kan gå hem när man lämnat uppvaket efter narkosen. Bor man på annan ort vill vi att man stannar en natt efter själva inläggningen. Boende ingår inte i kostnaden men vi kan hjälpa till att boka ett hotell nära sjukhuset till ett förmånligt pris.

Blir man sövd?

Ja, med Cavalio är patienten alltid sövd under inläggning och uttag av Orbera magballong.

Vem får lägga ballong?

Du ska ha ett BMI (body mass index) över 27 - Räkna ut ditt BMI i vår BMI-kalkylator

Du skall vara minst 18 år gammal.

Du får inte ha gjort en tidigare operation av magsäcken.

Du skall inte äta medicin mot halsbränna/sura uppstötningar dagligen.

Du skall ej regelbundet inta NSAID-medicin.  

Du får inte vara gravid

Vi gör dessutom alltid en noggrann genomgång av din hälsa där du fyller i en hälsodeklaration, för att säkerställa att det inte förekommer några medicinska hinder. Vill du veta om det är medicinskt möjligt för dig att lägga en magballong så kan du fylla i hälsodeklarationen (länk till HD) så går vi igenom den kostnadsfritt och återkopplar till dig så snart vi har tagit emot den.