Steg för Steg

Vi har en enkel steg för steg process. Här kan du se hur den ser ut. Vår välbeprövade process innebär en trygghet för dig som patient.

Vår sjuksköterska Emma berättar hur du blir kund hos oss, steg för steg.

STEG 1 – FYLLA I HÄLSODEKLARATION

Första steget i ballongprogrammet är att fylla i en hälsodeklaration, detta hjälper vi gärna till med över telefon.
När hälsodeklarationen är klar kommer vi att kunna fastställa huruvida det är medicinskt möjligt för dig att lägga  en ballong samt om denna metod passar just dig.

STEG 2 – UTREDNING AV SJUKSKÖTERSKA

Din ifyllda hälsodeklaration granskas av vår sjuksköterska. Vanligtvis återkommer hon till dig med en del kompletterande frågor för att förvissa sig om att vi har fått all relevant information för att kunna bedöma om du kan lägga en ballong.

STEG 3 – BESTÄMMA TID OCH BETALNING

När du blivit godkänd att lägga in en ballong, bestämmer vi gemensamt ett inläggningsdatum. Önskar du inte betala hela ballongprogrammet direkt, finns möjligheten att delbetala genom vår samarbetspartner Medical Finance. De erbjuder olika upplägg och du kan via dem få en avbetalningsplan på t.ex. 24 månader. Betalningen skall vara erlagd innan ballongen läggs in.

STEG 4 – INLÄGGNING AV BALLONGEN

Kapselballongen

Nu kommer du till kliniken för att lägga in ballongen. Innan besöket har vi skickat instruktioner till dig via mail om vilka förberedelser som krävs från din sida. Vår dietist kommer veckan innan att ringa dig för information kring kostupplägg tiden efter inlagd ballong. Du kommer även ha fått recept på de mediciner du kommer att behöva i samband med inläggningen av ballongen. Medicinerna ska du ha hämtat ut innan du kommer till kliniken. Skälet till detta är att det är några mediciner du ska ta innan ballongen läggs in. Sjuksköterskan kommer att ringa dig veckan innan för att gå igenom alla de medicinska förberedelser som behövs.

I samband med att du är på kliniken får du en aktivitetsklocka/Health tracker och en våg med dig hem. Det medföljer såklart en manual som beskriver hur du kopplar ihop dem med Allurions app. För att gör det enkelt finns det instruktionsfilmer här nedan, som beskriver hur de funkar.

6 / 12 Månadersballongen

Nu kommer du till kliniken för att lägga in ballongen. Innan du kommer har vi skickat instruktioner till dig via mail om vilka förberedelser som krävs från din sida. Du kommer även ha fått recept på de mediciner du kommer att behöva i samband med inläggningen av ballongen. Dessa mediciner ska du ha hämtat ut innan du kommer till kliniken. Skälet till detta är att det är några mediciner du ska ta innan ballongen läggs in. 

Inläggningen av ballongen tar ca 20-30 min och du är sövd hela tiden. Kirurgen börjar med att göra en gastroskopi, vilket innebär att man går ner i magen via munnen med en lång ”slang” med en kamera på. Med denna undersöker han din magsäck för att förvissa sig om att allt ser bra ut innan man lägger in ballongen. Ballongen förs sedan ner via munnen och vidare ner i magsäcken. Det finns en slang fäst vid ballongen som ligger kvar för att kirurgen ska kunna fylla den med den blåfärgade koksaltlösning som ballongen innehåller. Att fylla ballongen med vätska tar ca 10 minuter. När ballongen är fylld, så kopplas slangen bort från ballongen och gastroskopet tas ut efter att kirurgen förvissat sig om att ballongen ligger som den ska. 

Allt som allt är du hos oss ca 3-5 timmar och kan sedan lämna kliniken samma dag. 

STEG 5 - UPPFÖLJNING

När ballongen är på plats börjar den stora resan, vilket innebär att du nu ska lära dig att äta små portioner och att äta 6 gånger per dag. Du kommer följas av sjuksköterska och dietist, de finns där för att hjälpa dig med att komma i ordning med ditt nya liv. Behöver du konsultation kan du boka in dig för ett samtal, utanför kontorstid har du tillgång till vårt stödnummer som du kan ringa dygnet runt. Skulle du däremot få problem som kräver akut vårdinsats rekommenderar vi att du ringer 112.

Det ska tilläggas att de första 3-7 dygnen efter att du lagt in ballongen är besvärliga för de flesta. Du har då fått mediciner utskrivna som du kan använda dig av för att dämpa symtomen, du har även fått instruktioner om hur och när dessa mediciner ska användas. Det är viktigt att du endast använder dessa mediciner på det sätt som doktorn föreskrivit.

STEG 6 – UTTAG AV BALLONGEN

Kapselballongen

Kapselballongen behöver ej tas ut på kliniken. Efter 16 veckor (+- 2 veckor) tömmer den sig själv och kommer att avlägsnas den naturliga vägen med avföringen. I sällsynta fall kan ballongen kräkas upp. Detta kan låta oroväckande men har inte tidigare varit associerat med några negativa konsekvenser.

6 / 12 Månadersballongen

Sex eller tolv månader senare bokas du in för att ta ut ballongen. Uttaget av ballongen sker i stort sett på samma sätt som när den lades in. Det sker under narkos och du är intuberad. Allt för att garantera dig högsta tänkbara patientsäkerhet samt att det inte ska vara en obehaglig upplevelse för dig som patient. Detta tar ca 15-30 minuter och du kan gå hem samma dag.

STEG 7 - UPPFÖLJNING FÖLJANDE 4 / 6 / 12 MÅNADER

Nu kommer fokus framförallt ligga på att du ska upprätthålla de goda vanorna och fortsätta att äta små portioner 6 gånger om dagen.

  • En liten frukost
  • Mellanmål
  • En mindre lunch
  • Mellanmål
  • En lagom stor middag
  • Mellanmål

Detta innebär att du kommer kunna fortsätta din resa ner i vikt om det är det du vill eller så är det meningen att du stabiliserar dig på den nivå du uppnått.

För att stötta din framgång i detta steg, kommer du att följas upp av samma sjuksköterska och dietist som följt dig under den tid du hade ballongen i magen.

STÖDNUMMER 24/7

Detta utgör inte något steg i behandlingsprogrammet utan är något som du får tillgång till under hela behandlingsprogrammet. Skulle något inträffa som har med ballongen att göra finns det ett stödnummer du kan ringa 24 timmar om dygnet årets alla dagar. Återigen så handlar detta om att säkerställa att du är omhändertagen på bästa tänkbara sätt och att du har tillgång till hjälp om det skulle tillstöta problem.

Åsa

Marie efter överviktsoperationen
Jag kände att jag inte ville göra ett kirurgiskt ingrepp, då tänkte jag att det skulle vara något som skulle passa mig, och det var det! 
Åsa

Innan ballongen:

När la du din ballong?

För c:a 13 månader sedan.

Vad för typ av ballong hade du?

12 månaders ballong 

Hur mycket har du tappat i kilo?

23kg

Skulle du vilja dela med dig om den tidigare versionen av dig själv, vadvar dina utmaningar?

Den största utmaningen var planering. Det var utmanande att planera sina matlådor och planera sina måltider. Jag hittade ingen balans i maten, för mig var det allt eller inget. Det har varit samma sak med träningen, antigen går jag sex dagar i veckan eller så går jag ingenting alls. 

Hur gick dina tankar innan du tog beslutet att lägga ballongen? Var det ett svårt beslut att fatta?

Det var inte ett så svårt beslut för mig att fatta. Min mans arbetskollega hade också haft en ballong och när jag fick höra om det började jag sökainformation på nätet om ballonger. Jag kände att jag inte ville göra ett kirurgiskt ingrepp, då tänkte jag att det skulle vara något som skulle passa mig, och det var det! 

Vad var det du kände störst oro kring inför ditt beslut?

Min största oro var att jag inte skulle klara det. Jag var rädd att ballongen inte skulle fungera och att jag inte skulle gå ned i vikt. 

Under tiden ballongen 

Hur upplevde du bemötandet med klinikerna under inläggning och uttagning?

Jag tyckte det var jättebra. Vi hade först kontakt på telefon och jag tycker att allt har fungerat väldigt bra. Jag tyckte att jag blev väl omhändertagen och fick ett positivt bemötande av personalen. 

Hur upplevde du första tiden med ballongen?

Första tiden mådde jag dåligt och funderade lite på vad jag hade gjort. Jag mådde illa och hade kramper i magen, men det gick över. Det var inte så att det var ohanterligt, jag visste att det skulle gå över och jag visste ju vad det berodde på.

Jag var tillbaka på jobbet efter sex dagar och det värsta var över på 3 dagar. Efter det har jag inte haft några komplikationer och allt har flutit på jättebra. 

Vad hade du för utmaningar med ballongen? och vad har du lärt dig? (hade du lagt en igen) 

Just det där med planering, när man har småbarn måste man planera. Ibland kände jag bara “ nu orkar jag inte mer! Jag har inte handlat hem rätt mat, nu beställer jag hem mat istället.” Så det största arbetet gör man ju själv. 

Jag har lärt mig att tänka på mängden mat jag äter. Även om jag inte längre mäter upp min mat, som jag gjorde under tiden med ballongen, så ser jag nu med ögat att jag bara tar en del pasta, en del protein och resten grönsaker.

Hur upplevde du stödprogrammet med dietist och sjuksköterska? 

Jag upplevde att jag inte behövde så mycket stöd och råd under tiden. Men när jag behövde råd kontaktar jag er och blev uppringd direkt med stöd och rådom hur jag skulle göra. Jag har känt att jag bara har kunnat höra av mig och att jag kommer att få hjälp. 

Jag använde även stödprogrammet från dietisten till punkt och pricka och den var lätt att följa. 

Hur har ditt humör och din energi förändrats?

Jag är SÅ mycket piggare och mår så mycket bättre, framförallt psykiskt. Jag har hållit på och jojobantat hela mitt liv, varit jättesmal och varit väldigt överviktig. Detta är den längsta tiden jag har hållit i. 

Jag har ändrat mitt tankesätt, jag tänker inte att jag ska banta, jag tänker återigen på balansen. Jag kan nu tänka att det gör inget att jag åten halv pizza på helgen, det kommer inte påverka min vikt. Innan har det varit ganska ångestladdat, men nu känner jag att det inte är det längre. 

Till de som funderar på att lägga en ballong:

Till de som funderar på att lägga en ballong men kanske inte riktigt vågar ta sista steget och faktiskt boka. Vad är ditt viktigaste budskap?

Att förbereda sig mentalt, och att följa dietistens råd. Att planera, man har ju jobb, vardag och barn, därav har planering varit av prio ett för mig.Och att man tillåter sig själv snedstegen och att man inte ska slå på sig själv för det. 

Jag valde en 12 månaders ballong för att jag ville ge mig själv tid att ändra mitt matbeteende, det är ingen quick fix det tycker jag andra också ska ge sig själva. 

Varför föll ditt val på Cavalio – Centrum för viktminskning?

Jag googlade jättemycket, sedan läste jag recensioner och kom fram till att ni var det bästa alternativet. Vid första kontakt var det ett trevligt bemötande och inga konstigheter.

Sandra

Marie efter överviktsoperationen
Varför föll ditt val på Cavalio – Centrum för viktminskning? Jag är lite av en magkänsla person och det kändes bra när jag kom i kontakt med er. 

Innan ballongen:

När la du din ballong?

För c:a 16 månaders sedan.

Vad för typ av ballong hade du?

12 månaders ballong 

Hur mycket har du tappat i kilo?

16 kg ca

Skulle du vilja dela med dig om den tidigare versionen av dig själv, vad var dina utmaningar?

Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag har alltid varit en träningsperson, rört på mig och har kunnat det här med kost. Jag började jobba på ett jobb, där jag blev väldigt stressad, så någonting hände där med min vikt som gjorde att jag gick upp ganska mycket. Min utmaning var att jag åt för stora portioner och åt för sällan, helt enkelt, att jag hamnade i det. Jag tror det handlade om det, att jag hade ett dåligt ätmönster. När jag väl åt handlade det om att äta fort och bli klar.

Hur gick dina tankar innan du tog beslutet att lägga ballongen? Var det ett svårt beslut att fatta?

Jag läste väldigt mycket kring alla som hade dåliga upplevelser tyvärr, gick med i grupper och gick sedan ut ganska snabbt för jag tyckte det var väldigt negativt. Jag tänkte det här går jag ur, men beslutet till att testa tyckte jag var enkelt att ta och det var värt investeringen, som jag också vet nu i efterhand. 

Vad var det du kände störst oro kring inför ditt beslut?

I grupperna skrev patienterna mycket om deras biverkningar med illamående, kräkningar och äckliga rapar och allt möjligt och att det inte gick över för dem och att de då tillslut tog ut ballongerna, men så var det ju inte för mig. 

Under tiden ballongen

Hur upplevde du bemötandet från kliniken under inläggning och uttagning?

Vid inläggningen hade jag en annan nervositet än vid uttagningen. Jag var så taggad vid inläggningen och jag upplevde det mycket bra och upplevde att personalen tog väldigt väl hand om mig. 

Hur upplevde du första tiden med ballongen?

Jag mådde väldigt illa vid insättningen och första veckan var det väldigt tufft. Sen vande sig kroppen och det blev väldigt bra för mig att ha den där ballongen. Jag besvärades inte av äckliga rapar eller något sånt, men de kan ju ha att göra med att jag åt som jag skulle. 

Vad hade du för utmaningar med ballongen? och vad har du lärt dig? (hade du lagt en igen) 

Den största utmaningen med ballongen var den första tiden med ballongen. Första veckan med ballongen var tuff, kräktes mycket i början. Men jag fick bra mediciner mot illamående. Det var som att kroppen inte ville ha ballongen på något sätt, det var som att något var i vägen. Sen när väl kroppen accepterade ballongen gick det jättebra, det var några gånger jag blev illamående, men det kunde jag direkt koppla till att det var någonting jag åt, att jag hade ätit lite för fort. Efter ett tag hittade jag orsakerna. Ballongen var en tydlig signal när jag gick fel med maten. 

Jag har lärt mig att lyssna på min kropp mer, jag har lärt mig att äta mig att äta mycket mindre portioner och gör fortfarande det nu efter uttaget av ballongen. Jag äter fler mindre mål. Jag tror det var en fördel att ha ballongen i 12 månader eftersom kroppen fortfarande är inställd på vanorna. Jag tror det krävs lite tid att ändra, och att man behöver ha den ett längre tag för att huvud och kropp ska ställa in sig. 

Hur upplevde du stödprogrammet med dietist och sjuksköterska? 

Programmet från dietisten var väldigt tydligt i vad som fick mig att må bra och vad som inte fick mig att må bra så det var bara att följa och lyssna på kroppen, även efter uttaget av ballongen. Jag tyckte att det var jätteskönt att ha någon att prata med, och diskutera med om jag hade några frågor eller kände någon oro. Det blev ett väldigt bra stöd. 

Hur har ditt humör och din energi förändrats?

Jag märker en stor skillnad på mig själv innan och efter ballongen. Jag känner mig gladare, piggare och jag känner mig finare. Jag har inte haft övervikt hela mitt liv utan jag hade en period där jag blev överviktig som jag inte blev av med. Jag känner mig mer som mig själv igen, att jag har fått komma tillbaka till min egen kropp igen och har fått komma tillbaka till mig själv med hjälp av ballongen. 

Till de som funderar på att lägga en ballong:

Till de som funderar på att lägga en ballong men kanske inte riktigt vågar ta sista steget och faktiskt boka. Vad är ditt viktigaste budskap?

Det är individuellt, det är en kamp, det blir vad du gör det till helt enkelt. Alla andras upplevelser kan vara en guide men våga testa själv för att i slutändan är det jobbet som man själv gör. Det blir kämpigt ibland självklart man har något i magen, men det är oftast att man äter fel eller gör något så att ballongen reagerar eller att kroppen reagerar. 

Om man är uppmärksam på kroppens signaler kan man hitta ett mönster. 

Varför föll ditt val på Cavalio – Centrum för viktminskning?

Det kändes tryggt med uppföljning och allt, det kändes väldigt bra. Jag hittade er och kände att här ska jag göra det. Att insättningen och uttaget görs med narkos var det något som var avgörande för mig. 

Jag är lite av en magkänsla person och det kändes bra när jag kom i kontakt med er.