Resultat

Orberaballongen är inte bara en ballong utan ett helt viktminskningsprogram. Ballongen är verktyget som kan hjälpa dig att bibehålla motivationen då du under några månader får dämpad hunger och kan fokusera på nya rutiner. 

Är Orberaballong rätt för mig?

Du bör vara motiverad och beredd på att följa vårt program för bästa resultat. 

Du måste ha ett BMI på minst 27 för att få genomgå ballongprogrammet.

Du måste vara över 18 år.

FÖLJANDE TILLSTÅND KAN GÖRA ATT DU INTE PASSAR FÖR BALLONGBEHANDLING:

 • Tidigare magsäcksoperation eller stort övre magmunsbråck
 • Allvarlig njur-, lever- eller lungsjukdom
 • Behandling med blodförtunnande läkemedel
 • Graviditet
 • Magsår
 • Regelbundet intag av NSAID-medicin. 

Vi gör alltid en noggrann genomgång av din hälsa när du fyllt i en hälsodeklaration, för att säkerställa att det inte förekommer några medicinska hinder. Vill du veta om det är medicinskt möjligt för dig så kan du fylla i denna (länk till HD) så tittar vi igenom den kostnadsfritt och ger dig besked. 

Din nya livsstil

Efter att ballongen lämnat kroppen är det viktigt att fortsätta följa dina nya hälsosamma vanor. Detta ökar sannolikheten för att viktnedgången du har åstadkommit med hjälp av ballongen blir varaktig.

För att uppnå en varaktig viktminskning även efter din behandling med Orberaballongen är det viktigt att:

 • Följa ditt nya, mer hälsosamma kostmönster. 
 • Fortsätta att följa din viktförändring. Detta för att både fira dina framsteg men också för att kunna stoppa en negativ trend innan går för långt.
 • Håll kontakt med din dietist! Hen vill hjälpa dig hitta just DITT sätt att äta för att komma ner till den vikt du önskar. Du har tillgång till uppföljning med dietist i 6 månader efter att ballongen tagits ut.
 • Fortsätt med andra hälsosamma livsvanor, som till exempel regelbunden motion, ett reducerad alkoholintag, och stresshantering/återhämtning.
 • Be dina vänner och familj om stöd för att enklare hålla dig till dina nya hälsosammare vanor.

Inget viktminskningsprogram är en quickfix

Det är sant. Utöver Orberaballongen erbjuder vi därför ett stödprogram. Under programmet kommer du att ha regelbundna uppföljningar med en sjuksköterska och en dietist. Din nya livsstil kommer att innebära fler måltider fast mindre portioner vilket kommer att hjälpa dig att uppnå den förändring du vill åstadkomma. Dina nya vanor kommer att öka din chans till en varaktig viktnedgång.


Vad ingår i prist för ett Orbera program?

Konsultation och utredning med sjuksköterska och läkare innan du beslutar dig för att genomgå behandlingen

Magballongen och inläggning av ballongen under narkos

Stödprogram under tiden ballongen ligger inne (6 månader eller 12 månader)

Uttag av ballongen under narkos

Stödprogram under 6 månader efter att ballongen är uttagen

Vad kostar ett Orbera ballongprogram?

Vi tycker att det ska vara enkelt att förstå direkt hur mycket man betalar så vi har ett fast pris för allt. 

För Orbera 6 månaders magballong är kostnaden 515 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 39.900 kronor om du betalar allt direkt.

För Orbera 12 månaders magballong är kostnaden 631 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 49.900 kronor om du betalar allt direkt.

(*Räkneexemplet utgår från en årsränta om 6.95 %)

Finns det risker med behandlingen?

Hur man reagerar är väldigt individuellt. Under den första veckan besväras många patienter av illamående, kräkningar och magkramper. Detta är en naturlig reaktion under den period då din mage vänjer sig vid ballongen. Självklart har vi en tät kontakt under denna första tid och man får tillgång till läkemedel som dämpar besvärliga symptom.

Enstaka patienter har besvär med illamående, kräkning, eller magsmärta som inte ger med sig. I sällsynta fall beslutar sig patienter för att ta ut magballongen i förtid. Ekonomisk ersättning kan då tyvärr inte erbjudas. För patienter som inte följer kostråd eller som känner mindre effekt av ballongen kan viktnedgång utebli. 

Mycket ovanliga risker innefattar magsår, perforation av magsäcken eller läckage på magballongen. 

Kan jag äta allt under tiden med magsballong?

Med magballong behöver man äta ofta men små portioner. Du bör etablera hälsosamma matvanor för att lyckas med din viktnedgång på lång sikt. Mat som innehåller mycket energi motverkar viktnedgången. Dietisten kommer att ge dig kostråd. Ni kommer att jobba med livsmedelsval och portionsstorlekar, men du kommer att kunna äta vanlig mat och behöver inte gå på någon diet.

Man kan däremot bli känslig för vissa komponenter i kosten under tiden med magballong, till exempel:

-Stärkelserik mat (vitt bröd, pasta och pannkaka etc) som kan riskera att fastna på ballongen och ger då dålig andedräkt och/eller illaluktande rapar.

-Alkohol samt stark, syrlig eller fet mat kan ge halsbränna/sura uppstötningar.

Hur mycket kommer jag att gå ner i vikt?

Det är alltid individuellt och beror på hur du anpassar dig till programmet. Orberaballongen ger en snabb viktminskning, som är ungefär 3 gånger så stor jämfört med viktnedgång vid enbart kost- och motionsförändring. I snitt går våra patienter ned mellan 10-15 kg på 6 månader eller 15-20 kg på 12 månader.

Blir man inlagd?

Besöket på kliniken tar ungefär en halv dag. Själva inläggningen tar ungefär 20 minuter för kirurgen. Man kan gå hem när man lämnat uppvaket efter narkosen. Bor man på annan ort vill vi att man stannar en natt efter själva inläggningen. Boende ingår inte i kostnaden men vi kan hjälpa till att boka ett hotell nära sjukhuset till ett förmånligt pris.

Blir man sövd?

Ja, med Cavalio är patienten alltid sövd under inläggning och uttag av Orbera magballong.

Vem får lägga ballong?

Du ska ha ett BMI (body mass index) över 27 - Räkna ut ditt BMI i vår BMI-kalkylator

Du skall vara minst 18 år gammal.

Du får inte ha gjort en tidigare operation av magsäcken.

Du skall inte äta medicin mot halsbränna/sura uppstötningar dagligen.

Du skall ej regelbundet inta NSAID-medicin.  

Du får inte vara gravid

Vi gör dessutom alltid en noggrann genomgång av din hälsa där du fyller i en hälsodeklaration, för att säkerställa att det inte förekommer några medicinska hinder. Vill du veta om det är medicinskt möjligt för dig att lägga en magballong så kan du fylla i hälsodeklarationen (länk till HD) så går vi igenom den kostnadsfritt och återkopplar till dig så snart vi har tagit emot den.