Frågor & svar
-
Läkemedel för viktnedgång

Läkemedel - Vilka blodprover tas innan behandlingen? 

 • Blodsocker fasteglukos och långtidsblodsocker
 • Insulinvärde
 • Blodfetter 
 • Saltbalans och kalkbalans 
 • Leverprover
 • Äggvitehalten
 • Njurfunktionsprover
 • Levaxin
 • Hemoglobinvärdet vita blodkroppar och dina blodplättar ev. järnbrist
 • Koncentration av D-vitamin
 • Kontrollerar också att du inte har brist på andra viktiga vitaminer - såsom vitamin B12 (kobalamin) eller folsyra

Fler frågor & svar om

Läkemedel för viktnedgång

Hur tar man injektionen/sprutan?

Här kan du se instruktionsfilm/video, användarinstruktioner och information för dig som patient som nu ordinerats detta läkemedel för viktminskning eller typ 2 diabetes: Instruktionsfilm/video. (Denna film illustrerar hur man använder läkemedel för typ 2 diabetes - men det fungerar på exakt samma sätt med läkemedel för viktminskning.)

OBS! Läs bipacksedeln noga och följ läkarens ordination.

Vid frågor kontakta vårdpersonal eller apotek. Fullständig information om läkemedel inklusive erforderliga varningsföreskrifter och begränsningar finns på fass.se - Fass.se/läkemedel för typ 2 diabetes eller Fass.se/läkemedel för viktnedgång.

Hur påverkas mina andra mediciner av läkemedel av läkemedel för viktminskning/typ 2 diabetes?

Några exempel på mediciner som kan interagera med semaglutid inkluderar:

 • Diabetesmediciner: Semaglutid kan sänka blodsockret, så det är viktigt att din läkare justerar din diabetesmedicinering om du tar den.
 • Blodförtunnande medel: Semaglutid kan öka risken för blödningar, så det är viktigt att din läkare övervakar dig noggrant om du tar blodförtunnande medel.
 • Smärtstillande medel: Semaglutid kan förstärka effekten av vissa smärtstillande medel, så det är viktigt att din läkare justerar din dosering om du tar den.
 • Antidepressiva medel: Semaglutid kan interagera med vissa antidepressiva medel, så det är viktigt att din läkare övervakar dig noggrant om du tar den.

Det är också viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar av semaglutid. De vanligaste biverkningarna är illamående, kräkningar, diarré och förstoppning. Dessa biverkningar är oftast milda och övergående. Vissa personer kan också uppleva allvarligare biverkningar, såsom allergiska reaktioner, gallsten och pankreatit.

Hur länge fortsätter man med läkemedelsbehandlingen? 

Hur länge man ska fortsätta med läkemedelsbehandlingen beror på en rad faktorer, bland annat:

 • Din viktminskningsmål: Hur mycket vikt vill du gå ner?
 • Din respons på behandlingen: Hur väl reagerar du på läkemedel för viktminskning/typ 2 diabetes? Har du gått ner i vikt? Har du upplevt några biverkningar?
 • Din generella hälsa: Har du några medicinska tillstånd som kan påverka hur du reagerar på behandlingen?

I studier har personer som tagit läkemedel för viktminskning/typ 2 diabetes i genomsnitt gått ner 5-15% av sin kroppsvikt under ett år. Vissa personer har gått ner mer, och andra har gått ner mindre.

Generellt sett rekommenderas att du fortsätter med läkemedel för viktminskning/typ 2 diabetes så länge du ser resultat och är nöjd med behandlingen.

Det finns vissa situationer där du kan behöva avbryta behandlingen med läkemedel för viktminskning/typ 2 diabetes, till exempel:

 • Om du upplever allvarliga biverkningar.
 • Om du blir gravid eller ammar.
 • Om du får en allvarlig sjukdom.

Det är viktigt att du pratar med din läkare om du har några frågor eller funderingar om hur länge du ska fortsätta med läkemedel för viktminskning/typ 2 diabetes.

Hur och när sker betalningen?

Betalningen för recept och blodprover betalas i förskott antingen med kontokort, Swish eller via post-/bankgiro.

Betalningen för medicinen görs i samband med att du hämtar ut medicinen till det apotek du väljer att använda.

Finns det någon bindningstid - kan jag avsluta behandlingen när jag vill?

Det beror på vilket alternativ du valt. Har du valt att få recept för 3 månader kommer du att få betala för de 3 månaderna. Har du valt att få recept för 6 månader får du betala för de 6 månaderna osv.

Väljer du att endast få recept en månad i taget så betalar du endast för den månad du fått recept på.

Kan jag använda mitt högkostnadsskydd för behandlingen? 

Både ja och nej

Har du symtom på typ 2 diabetes kan du få läkemedel för typ 2 diabetes utskrivet och då ingår det i högkostnadsskyddet. Har du inte symtom på typ 2 diabetes får du betala hela kostnaden själv och då är det läkemedel för viktminskning som du kommer få recept på.

Vad kostar läkemedlet?

Det är en stor skillnad i pris på läkemedel för typ 2 diabetes och läkemedel för viktminskning  

Läkemedel för typ 2 diabetes

För att kunna få recept på läkemedel för typ 2 diabetes måste du ha symtom på typ 2 diabetes. Då har du rätt att få detta inom ramen för högkostnadsskyddet och då betalar du som mest 2400 kr per år för alla läkemedel du använder och som ingår i högkostnadsskyddet. 

Läkemedel för viktminskning 

Priset varierar mellan 3.200-4.700 kr/månad. Läkemedel för viktminskning ingår inte i det som är subventionerade läkemedel utan detta får du betala hela kostnaden för så länge du använder medicinen.

Vad kostar det att anlita era specialister? 

Dietist - kostnaden beror på hur många träffar med dietist du vill ha - 300 kr/20 min paketpris finns

Sjusköterska - kostnaden beror på hur många träffar med sjuksköterska du vill ha - 500 kr/20 min paketpris finns

Läkare - kostnaden beror på hur många träffar med läkaren du vill ha - 800 kr/20 min paketpris finns

Hur mycket kan jag förvänta mig att gå ner i vikt? 

Hur mycket du kan förvänta dig att gå ner i vikt med läkemedel för viktminskning  beror på en rad faktorer, bland annat:

 • Din nuvarande vikt: Personer med en högre startvikt tenderar att gå ner mer än personer med en lägre startvikt.
 • Din kost: Att äta en hälsosam kost med fokus på frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteiner är avgörande för viktminskning.
 • Din motion: Att vara fysiskt aktiv regelbundet kan hjälpa dig att gå ner i vikt och behålla viktminskningen.
 • Din allmänna hälsa: Om du har vissa medicinska tillstånd kan detta påverka hur du reagerar på läkemedel för viktminskning .
 • Din dosering: Läkemedel för viktminskning finns i olika doser. Din läkare kommer att ordinera den dos som är rätt för dig baserat på dina individuella behov.

I studier har personer som tagit läkemedel för viktminskning  i genomsnitt gått ner 5-15% av sin kroppsvikt under ett år. Vissa personer har gått ner mer, och andra har gått ner mindre.

Det är viktigt att komma ihåg att viktminskning inte är det enda målet med behandlingen med läkemedel för viktminskning. Läkemedel för viktminskning kan också hjälpa till att förbättra blodsockret, kolesterolvärdena och blodtrycket.

Jag går inte ner i vikt så snabbt som jag vill. Vad ska jag göra? 

Om du inte går ner i vikt så snabbt som du vill av din behandling med läkemedel för viktminskning , finns det några saker du kan göra:

1. Prata med din läkare: Det är viktigt att prata med din läkare om dina framsteg. De kan se över din behandlingsplan och utesluta eventuella underliggande medicinska orsaker till att du inte går ner i vikt. De kan också ge dig individuella råd om hur du kan optimera din viktminskning.

2. Var tålmodig: Viktminskning tar tid, och det är inte ovanligt att inte se resultat direkt. Fortsätt att ta din medicin som ordinerat och kombinera den med en hälsosam kost och regelbunden motion. Du kommer att se resultat med tiden.

3. Se över din kost: Det är viktigt att du äter en hälsosam och balanserad kost under behandlingen med läkemedel för viktminskning. Se till att du äter gott om frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteiner. Begränsa intaget av bearbetade livsmedel, söta drycker och ohälsosamma fetter.

4. Öka din motion: Regelbunden motion är en viktig del av en hälsosam livsstil och kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Sikta på minst 30 minuters måttlig motion per dag, de flesta dagar i veckan.

5. Var konsekvent: Det är viktigt att vara konsekvent med din kost och motion för att se resultat. Försök att göra små, men bestående förändringar i din livsstil som du kan hålla fast vid på lång sikt.

6. Hantera stress: Stress kan leda till viktökning, så det är viktigt att hantera stress på ett hälsosamt sätt. Prova yoga, meditation eller andra avslappningstekniker.

7. Få tillräckligt med sömn: Sömnbrist kan också leda till viktökning. Se till att du får minst 7-8 timmars sömn per natt.

8. Håll dig motiverad: Att gå ner i vikt kan vara en utmaning, men det är också givande. Hitta sätt att hålla dig motiverad, till exempel genom att gå med i en viktminskningsgrupp eller genom att spåra dina framsteg.

Kom ihåg att du inte är ensam. Många människor kämpar med att gå ner i vikt. Det finns många resurser tillgängliga för att hjälpa dig att nå dina mål.

Hur ska jag äta under behandlingen? 

Under behandlingen med läkemedel för viktminskning  är det viktigt att äta en hälsosam och balanserad kost för att optimera effekten av läkemedlet och din generella hälsa. Här är några tips:

Ät regelbundet:

 • Sikta på att äta 3 huvudmåltider och 2-3 mellanmål per dag. Detta hjälper till att hålla blodsockret stabilt och förhindrar att du blir för hungrig och äter för mycket.
 • Välj små portioner: Det kan vara lättare att kontrollera hur mycket du äter om du tar mindre portioner oftare.
 • Ät långsamt och njut av din mat: Att ta dig tid att tugga ordentligt och smaka på maten kan hjälpa dig att känna dig mätt och nöjd med mindre mängder.

Välj näringsrik mat:

 • Fokusera på frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter. Dessa livsmedel är rika på näringsämnen och fibrer som hjälper dig att känna dig mätt och tillfredsställd.
 • Begränsa intaget av bearbetade livsmedel, söta drycker och ohälsosamma fetter. Dessa livsmedel kan leda till viktökning och andra hälsoproblem.

Håll dig hydrerad:

 • Drick rikligt med vatten under hela dagen. Vatten hjälper dig att känna dig mätt, rensar ut gifter och transporterar näringsämnen till dina celler.
 • Begränsa intaget av söta drycker som läsk, juice och energidrycker. Dessa drycker innehåller ofta mycket kalorier och socker, men inga näringsämnen.

Här är några exempel på måltider och mellanmål som kan passa bra under behandlingen med läkemedel för viktminskning:

Frukost:

 • Havregrynsgröt med bär och nötter
 • Smoothie gjord på yoghurt, frukt och grönsaker
 • Äggröra med fullkornsbröd och avokado
 • Grekisk yoghurt med granola och frukt

Lunch:

 • Sallad med grillad kyckling eller fisk
 • Fullkornswrap med hummus och grönsaker
 • L Linsgryta med fullkornsris
 • Vegetarisk burgare på fullkornsbulle

Middag:

 • Lax med ugnsrostade grönsaker
 • Kycklinggryta med quinoa
 • Vegetarisk lasagne
 • Tofu scramble med fullkornsris

Mellanmål:

 • Frukt och grönsaker
 • Nötter och frön
 • Yoghurt
 • Fullkornskex med ost
 • Ägg

Det är också viktigt att lyssna på din kropp under behandlingen med läkemedel för viktminskning . Du kan känna dig mer eller mindre hungrig än vanligt, och det är viktigt att anpassa din kost efter det. Om du känner dig illamående eller har andra biverkningar kan det vara bra att äta mindre portioner och oftare.

Kom ihåg att det är viktigt att prata med din läkare eller dietist för att få individuella råd om hur du ska äta under behandlingen med läkemedel för viktminskning . De kan ta hänsyn till din vikt, dina hälsomål och eventuella biverkningar du upplever.

Hur lång tid tar det innan kan förvänta mig få effekt på behandlingen? 

Det är individuellt hur lång tid det tar innan man märker effekt av läkemedel för viktnedgång. I studier har man sett resultat redan efter en vecka, men för de flesta tar det 4-8 veckor innan man ser en betydande viktminskning.

Det är viktigt att vara tålmodig och konsekvent med behandlingen. Fortsätt att ta din medicin som ordinerat och kombinera den med en hälsosam kost och regelbunden motion för att få bästa möjliga resultat.

Här är några saker att ha i åtanke:

 • Viktminskning sker gradvis: Förvänta dig inte att gå ner 10 kg på en vecka. Läkemedel för viktminskning är ett verktyg som hjälper dig att nå en hälsosam vikt på ett långsiktigt och hållbart sätt.
 • Alla reagerar olika: Vissa personer märker effekt snabbare än andra. Var tålmodig och fokusera på dina egna framsteg.
 • Det är viktigt att kombinera med livsstilsförändringar: Läkemedel för viktminskning är mest effektivt när det kombineras med en hälsosam kost och regelbunden motion. Prata med din läkare eller dietist om hur du kan göra positiva förändringar i din livsstil.
Hur används medicinen?

Här kan du se instruktionsfilm/video, användarinstruktioner och information för dig som patient som nu ordinerats detta läkemedel för viktminskning eller typ 2 diabetes: Instruktionsfilm/video. (Denna film illustrerar hur man använder läkemedel för typ 2 diabetes - men det fungerar på exakt samma sätt med läkemedel för viktminskning.)

OBS! Läs bipacksedeln noga och följ läkarens ordination.

Vid frågor kontakta vårdpersonal eller apotek. Fullständig information om läkemedel inklusive erforderliga varningsföreskrifter och begränsningar finns på fass.se - Fass.se/läkemedel för typ 2 diabetes eller Fass.se/läkemedel för viktnedgång.

Vad ingår i behandlingen? 

Vi har gjort det enkelt för dig, det här är markandens enklaste och säkraste altenativ för att få recept på läkemedel för antingen typ 2 diabetes eller viktnedgång. Du väljer själv vad du vill ha för tilläggstjänster.

Det som ingår är följande:

 • 400 kr/månad för recept
 • 1.350 kr Boldprover - engångskostnad
 • Kostnad för läkemedel betalar du på ditt apotek när du hämtar ut läkemedlet

Tillägg:

 • Dietist - kostnaden beror på hur många träffar med dietist du vill ha - 300 kr/20 min paketpris finns
 • Sjusköterska - kostnaden beror på hur många träffar med sjuksköterska du vill ha - 500 kr/20 min paketpris finns
 • Läkare - kostnaden beror på hur många träffar med läkaren du vill ha - 800 kr/20 min paketpris finns

Livsstilsförändrings- och träningsappar

Det finns en uppsjö med appar för livsstilsförändring - vi rekommenderar att du använder någon av dessa - kvalitén och kostnaden för dessa appar varierar, vårt bästa råd är att prova dig fram, de flesta brukar ha 7-30 dagars fri prövotid, innan du behöver bestämma dig.

Vad kostar det?
 • 400 kr/månad för receptförskrivning
 • 1.350 kr en engångskostnad för blodprovstagning 
 • Kostnad för läkemedlet - betalas till det apotek du hämtar ut medicinen hos. Har du symtom på typ 2 diabetes hamnar det inom högkostnadsskyddet och du betalar i så fall som mest 2400 kr per år för alla läkemedel du använder och som ingår i högkostnadsskyddet. Har du inte symtom på typ 2 diabetes får du betala fullt pris och då kostar det 3.200 - 4.700 kr/månad. 

För att få recept mot en kostnad om 400 kr per månad förutsätter att det inte föreligger några kontraindikationer/medicinska hinder för dig. Skulle det föreligga medicinska hinder så kan du fortfarande eventuellt bli godkänd, men då kommer det krävas ytterligare medicinsk utredning. Vill du genomföra en mer omfattande medicinsk utredning kan vi hjälpa dig med detta mot en extra kostnad. Vad denna kostnad är beror på vad det är för medicinsk hinder vi behöver utreda. Du kan ta del av vad kostnaderna att anlita våra specialister som kommer att vara de som genomför en fördjupad medicinska utredning: Kostnad att anlita våra specialister.

Vill du få hjälp med finansiering kan du vända dig till vår samarbetspartner Medical Finance. Kontakta dem så hjälper de dig att lägga upp ett lån för din behandling.

Vad finns det för biverkningar?

De vanligaste biverkningarna av såväl läkemedel för typ 2 diabetes och viktnedgång är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor och förstoppning. Dessa biverkningar är vanligtvis milda och övergående. Andra biverkningar kan inkludera yrsel, trötthet och viktminskning.

Det är viktigt att prata med din läkare om alla risker och biverkningar som är förknippade med såväl läkemedel för typ 2 diabetes och viktnedgång innan du påbörjar behandlingen.

Vi har sammanställt en lista över olika biverkningar som kan, men behöver inte inträffa:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Huvudvärk
 • Bukbesvär
 • Trötthet
 • Yrsel
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Gallsten
 • Hudreaktioner
 • Allergiska reaktioner

Det är viktigt att du läser på om alla potentiella biverkningar av läkemedel för viktnedgång innan du påbörjar behandlingen. Vi kommer att genomföra en medicinsk utredning för att fastställa att det inte föreligger några medicinska hinder för dig att använda medicinen. 

Vilka är fördelarna?
 • Dämpar aptiten
 • Förlänger mättnadskänslan
 • Hjälper till med insulinreglering
 • Minskar fettlagring
 • Främjar fettförbränning
 • Kan leda till betydande viktminskning
Vem kan få recept via CFVM?

Läkemedel för typ 2 diabetes kan vara ett bra alternativ för personer med typ 2-diabetes som inte har nått sina blodsockermål med andra läkemedel eller som också har en ökad risk för kardiovaskulära sjukdomar.

Läkemedel för viktminskning kan vara en lämplig viktminskningsbehandling för:

 • Vuxna från 18 år och uppåt
 • Personer med ett BMI på 30 eller mer (fetma)
 • Personer med ett BMI på 27 eller mer (övervikt) och minst ett fetmarelaterat tillstånd, som t.ex:
  • Typ 2-diabetes
  • Svår sömnapné
  • Andra viktrelaterade problem (t.ex. högt blodtryck, högt kolesterol)

För att avgöra om läkemedel för viktnedgång är rätt för dig kommer vi att genomföra en medicinsk utredning. Vi kommer att ta hänsyn till din medicinska historia, andra läkemedel du tar och dina viktminskningsmål för att avgöra om detta är ett lämpligt alternativ.

Läkemedel för viktnedgång bör användas under överinseende av en läkare och för att det ska leda till en varaktig viktminskning krävs att man genomför en livsstilsförändring med avseende på kost och motion. 

Läkemedel för viktnedgång kanske inte är lämpligt för alla. Personer med vissa medicinska tillstånd, de som är gravida, ammar eller tar annan GLP-1-medicin bör inte använda läkemedel för viktnedgång.