Endoskopisk ballong - Information inför inläggning

Vi har tagit fram några korta och informativa filmer med allt det du behöver veta inför inläggning av din endoskopiska ballong. Välkommen in.

Informationsfilmer

  • Introduktion (1,5 min)
  • Förberedelser inför inläggning (60 sek)
  • Mediciner (3 min)
  • På kliniken (1,5 min)
  • Dagarna efter inläggning (60 sek)
  • Viktigt att röra på sig (50 sek)
  • Motverka förstoppning (30 sek)
  • Om ballongen går sönder (50 sek)

Introduktion

Vår sjuksköterska Emma Waleij ger dig en kort introduktion av vad vi kommer att gå igenom i våra informationsfilmer och vad syftet med filmerna är.

1,5 minut

Förberedelser inför inläggning

Emma går igenom hur du ska förbereda dig inför det att du ska få din ballong. Du behöver gå till apoteket och hämta de mediciner som skrivits ut till dig. Hon går även igenom när du ska börja ta Esomeprazol och när du ska börja fasta.

60 sekunder

Mediciner

Du har fått en del mediciner utskrivna. Emma går igenom vilka de är och hur du ska använda dig av dem:


Esomeprazol / Akynzeo / Ondansetron / Citodon / Laxoberal

3 minuter

På kliniken

Här berättar Emma vad som komer att hända på kliniken i samband med att du får din ballong.

1,5 minut

Dagarna efter inläggning

Den första tiden efter att du kommit hem är det viktigt att tänka på ditt vätskeintag - Emma reder ut vad som är bra att tänka på, hon går igenom hur och vad du ska dricka.

60 sekunder


Viktigt att röra på sig

Att röra på sig under hela tiden med ballong är viktigt, men framförallt under de första dagarna - Emma går igenom vad som krävs och vad som är bra att tänka på.

50 sekunder

Motverka förstoppning

Du kan bli förstoppad när du har ballongen i magen. Emma går igenom vad du kan göra för att motverka detta på ett bra sätt.

30 sekunder

Om ballongen går sönder

Här går Emma igenom vad som händer om ballongen mot förmodan skulle gå sönder och varför vätskan i ballongen är blåfärgad.

50 sekunder

Vad ingår i prist för ett Orbera program?

Konsultation och utredning med sjuksköterska och läkare innan du beslutar dig för att genomgå behandlingen

Magballongen och inläggning av ballongen under narkos

Stödprogram under tiden ballongen ligger inne (6 månader eller 12 månader)

Uttag av ballongen under narkos

Stödprogram under 6 månader efter att ballongen är uttagen

Vad kostar ett Orbera ballongprogram?

Vi tycker att det ska vara enkelt att förstå direkt hur mycket man betalar så vi har ett fast pris för allt. 

För Orbera 6 månaders magballong är kostnaden 515 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 39.900 kronor om du betalar allt direkt.

För Orbera 12 månaders magballong är kostnaden 631 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 49.900 kronor om du betalar allt direkt.

(*Räkneexemplet utgår från en årsränta om 6.95 %)

Finns det risker med behandlingen?

Hur man reagerar är väldigt individuellt. Under den första veckan besväras många patienter av illamående, kräkningar och magkramper. Detta är en naturlig reaktion under den period då din mage vänjer sig vid ballongen. Självklart har vi en tät kontakt under denna första tid och man får tillgång till läkemedel som dämpar besvärliga symptom.

Enstaka patienter har besvär med illamående, kräkning, eller magsmärta som inte ger med sig. I sällsynta fall beslutar sig patienter för att ta ut magballongen i förtid. Ekonomisk ersättning kan då tyvärr inte erbjudas. För patienter som inte följer kostråd eller som känner mindre effekt av ballongen kan viktnedgång utebli. 

Mycket ovanliga risker innefattar magsår, perforation av magsäcken eller läckage på magballongen. 

Kan jag äta allt under tiden med magsballong?

Med magballong behöver man äta ofta men små portioner. Du bör etablera hälsosamma matvanor för att lyckas med din viktnedgång på lång sikt. Mat som innehåller mycket energi motverkar viktnedgången. Dietisten kommer att ge dig kostråd. Ni kommer att jobba med livsmedelsval och portionsstorlekar, men du kommer att kunna äta vanlig mat och behöver inte gå på någon diet.

Man kan däremot bli känslig för vissa komponenter i kosten under tiden med magballong, till exempel:

-Stärkelserik mat (vitt bröd, pasta och pannkaka etc) som kan riskera att fastna på ballongen och ger då dålig andedräkt och/eller illaluktande rapar.

-Alkohol samt stark, syrlig eller fet mat kan ge halsbränna/sura uppstötningar.

Hur mycket kommer jag att gå ner i vikt?

Det är alltid individuellt och beror på hur du anpassar dig till programmet. Orberaballongen ger en snabb viktminskning, som är ungefär 3 gånger så stor jämfört med viktnedgång vid enbart kost- och motionsförändring. I snitt går våra patienter ned mellan 10-15 kg på 6 månader eller 15-20 kg på 12 månader.

Blir man inlagd?

Besöket på kliniken tar ungefär en halv dag. Själva inläggningen tar ungefär 20 minuter för kirurgen. Man kan gå hem när man lämnat uppvaket efter narkosen. Bor man på annan ort vill vi att man stannar en natt efter själva inläggningen. Boende ingår inte i kostnaden men vi kan hjälpa till att boka ett hotell nära sjukhuset till ett förmånligt pris.

Blir man sövd?

Ja, med Cavalio är patienten alltid sövd under inläggning och uttag av Orbera magballong.

Vem får lägga ballong?

Du ska ha ett BMI (body mass index) över 27 - Räkna ut ditt BMI i vår BMI-kalkylator

Du skall vara minst 18 år gammal.

Du får inte ha gjort en tidigare operation av magsäcken.

Du skall inte äta medicin mot halsbränna/sura uppstötningar dagligen.

Du skall ej regelbundet inta NSAID-medicin.  

Du får inte vara gravid

Vi gör dessutom alltid en noggrann genomgång av din hälsa där du fyller i en hälsodeklaration, för att säkerställa att det inte förekommer några medicinska hinder. Vill du veta om det är medicinskt möjligt för dig att lägga en magballong så kan du fylla i hälsodeklarationen (länk till HD) så går vi igenom den kostnadsfritt och återkopplar till dig så snart vi har tagit emot den.